Het instituut van de warme lunch


Dat de fransman van goed eten houdt is algemeen bekend. En de lunch wordt toch vaak als de belangrijkste maaltijd van de dag gezien. En eten van een warme lunch wordt hier zo belangrijk gevonden dat het in de wet is vastgelegd.



Vorige week heb ik mijn permis d’exploitation behaald. Dit is een diploma dat verplicht is als je in Frankrijk een bar of restaurant wil exploiteren. Zonder deze permis krijg je geen vergunning. Gedurende twee en een halve dag wordt je overladen met alle mogelijke relevante regelgeving die gepaard gaat met het schenken van alcohol. Bij iedere wettelijke regel werd ook gelijk verteld wat de sanctie was bij het niet nakomen van de regel. Dat varieert tussen een boete van €150,- tot 10 jaar gevangenisstraf. Denk daar nog eens over na als je in de kroeg staat 😉. 

Ergens gedurende de tweede dag ging het over de “titre-restaurant”. Er werd druk gediscussieerd; over restaurant-cheques, cheques-dejeuner en nog meer. Iets blokkeerde mijn volwaardige deelname aan de discussie: ik had geen idee wat een “titre-restaurant” precies was. Ja, ik had wel eens iemand met een cheque-déjeuner zien betalen in een restaurant en dacht dat het een soort vvv-dinerbon was, maar uit de discussies die gevoerd werden kon ik wel opmaken dat daarmee nog niet het hele verhaal boven tafel was. 

“nee, de titre-restaurant zijn alleen geldig op werkdagen en alleen voor een warme maaltijd” zei de instructeur. “ja, mensen betalen er ook hun boodschappen mee, maar eigenlijk is dat niet toegestaan”.  “De meeste cheques zijn alleen in het eigen departement en de direct aangrenzende departementen geldig, maar dat staat op de cheque vermeld”.  

Ik besloot maar eens een vraag te stellen. 
“…wellicht een wat achterlijke vraag, maar wat is eigenlijk een “titre-restaurant”. 
En toen kwam de aap uit de mouw.

De Franse wet stelt dat medewerkers het recht hebben op een warme lunch. Voor medewerkers die ver van huis werken en dus niet thuis kunnen gaan lunchen dient bij de werkgever een kantine met mogelijkheden voor het verwarmen van een maaltijd aanwezig te zijn (een réfectoire). Omdat lang niet alle werkgevers hiertoe de gelegenheid hebben bestaat er ook de mogelijkheid de medewerker te compenseren middels de “titre-restaurant”. Dit gaat in de vorm van cheques. Deze vergoed een warme maaltijd tot een maximum van €19,- per dag. De cheques worden door de werkgever gekocht bij één van de aanbieders van de “titre-restaurant” en vaak moet de medewerker zelf nog wel een deel van de cheque betalen vanuit zijn bruto salaris.  

Zo, … tijd voor een lunch!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Utrecht, ma ville chouchou

Franse Luiken

En ondertussen in de brouwerij