Smeele Tour 2019, Ede

Verhuizen naar Frankrijk betekent voor ons ook het verkopen van ons huis in Utrecht. De stad waar ik 22 jaar gewoond heb. Om het huis verkoopklaar te krijgen moesten Claire en ik flink opruimen. Bij onze bezoeken aan Frankrijk hebben we de afgelopen maanden al een groot aantal dozen met boeken etc. meegenomen. Andere spullen heb ik tijdelijk bij mijn tante kunnen stallen. Maar wat te doen met onze brouwerij?

Een lastig punt tijdens het opruimen was het materiaal van onze amateur brouwerij. Gistflessen, pannen en ketels, moutmolen, filters enzovoorts. Een flinke verzameling. In Frankrijk heb ik, met uitzondering aan de brouwketel voor het maken van testbrouwsels, niks.

Hoewel het brouwen altijd bij mij thuis gebeurde is het altijd een onderneming van John en mij samen geweest. Een dag lekker in de weer zijn en als een soort buurman en buurman alle voorkomende problemen oplossen. Uiteraard met een biertje erbij. Het waren mooie dagen. En na de brouwdag hield ik John altijd op de hoogte van de voorgang van de vergisting en planden we afspraak voor het bottelen. Op een enkele keer na brouwden we altijd samen en ook de investeringen in ons brouwmateriaal deden we samen. Het lag dus voor de hand om met John te bespreken of hij het materiaal niet wilde hebben om de brouwactiviteiten voort te kunnen zetten. Dat wilde hij niet en er zat dus niks anders op dan de brouwerij te ontmantelen.

Tobben met onze homemade moutmolen
Tobben met onze huisgemaakte moutmolen (FAAL).
De gistflessen, de moutmolen en de ketels zijn verkocht en onze eigen gefabriceerde onderdelen hebben we naar het recycle-perron gebracht. Het stemde mij weemoedig. Met de verkoop van alle materialen nam ik afscheid van 20 jaar knutselen, pielen en vogelen of tobben, zoals John het graag noemt. Ons eerste biertje hete niet voor niks “Trost en Twijfel”. In plaats van onze 20 liter thuisbrouwerij krijg ik er een mooie, glimmende en professionele 1000 liter brouwerij voor terug, maar ik neem ook afscheid van iets dat niet meer terugkomt. Bierbrouwen met John. Hij zal vast langskomen in Frankrijk en hij zal me daar nog wel eens helpen met het brouwen van een biertje, maar dat is toch anders.

Smeele Bierfestival 2017
Smeele Bierfestival 2017
Maar ik ben nog niet weg, en we hebben nog een flinke voorraad eigen gebrouwen bier. Tijd dus voor nog één laatste feestje.

Afgelopen 3 jaar hebben John en ik het Smeele bierfestival georganiseerd. Een gezellig samenzijn met vriend, familie en collega’s met ons bier als hoofd act en daarnaast nog ander vermaak. Omdat ik zou gaan verhuizen hadden we voorzien dat de editie 2018 de laatste zou zijn.

Maar begin 2019 was ik er nog en er was nog steeds bier!

John had op zijn werk in Ede al vaker met collega’s gesproken over onze brouwactiviteiten en kreeg daar veel positieve reacties op.  En zo kwam John met het voorstel om samen met zijn collega’s in Ede een minifestival te organiseren. 4 Juni was het zover; Onder de titel Smeele tour 2019 Ede, op de gemeentewerf van de gemeente Ede, compleet met de Grote-Smeele-petje-op-petje-af bierquiz, een proeverij van onze bieren, live muziek van John, mij en collega’s van John. Het was een mooie avond, met fijne mensen. En zo nam brouwerij Smeele in stijl afscheid van 20 jaar trots en twijfel. Brouwerij Smeele is dood, leve brouwerij Smeele.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Over het onstaan van de de naam "brouwerij Smeele"

Het systeem verslaan

Waarom Frankrijk?!