Franse Luiken


Clichés, mijn denken over Frankrijk zat er vol mee voordat ik Claire leerde kennen. Of het nu ging om de fransman, met baret, blauw wit gestreepte marinière (trui) en stokbrood onder de arm, de Française, elegant gekleed in een soepel vallend getailleerd jurkje tot net boven de knie, of de auto van de fransman, waarbij er keuze is tussen de Renault (4 of 5), Citroen (2cv, of ds) of Peugeot (204). Het hoorde allemaal bij mijn beeld van Frankrijk. Nadat ik Claire leerde kennen moest ik dat beeld bijstellen. Zo leerde ik dat niet alle Fransen knoflook en stinkkaas eten, ook kikkerbillen en slakken zijn niet aan iedereen besteed en de Franse muziekcultuur blijkt zich na Edith Piaf, Charles Aznavour en Serge Gainsbourg nog verder ontwikkeld te hebben. Frankrijk heeft een levendig muziek scene. Alleen lijken de hedendaagse Franse artiesten moeilijker hun weg over de grens naar Nederland te vinden dan vroeger.



Ook leerde ik dingen waar ik eerder nooit bewust bij stil had gestaan. Fransen zijn dol op luiken bij hun huis. En niet zoals soms in Nederland, alleen voor de sier. Nee, echte functionele luiken. Die ‘s ochtends geopend worden, en ‘s avonds gesloten. Het houd het licht buiten, wat zorgt voor diep donkere slaapkamers waardoor je heerlijk slaapt. En ook voor het binnen klimaat zijn ze ideaal. ‘s Winters houden ze de kou buiten, s’ zomers de warmte. Tijdens de logeerpartijen bij mijn schoonfamilie de afgelopen tien jaar ben ik die luiken steeds meer gaan waarderen. Zo zeer zelfs dat het voor mij een gegeven werd dat wanneer wij in Frankrijk zouden gaan wonen ons huis luiken zou hebben.

In Luçon gaan we een woning huren. We hebben een mooi appartement gevonden midden in het centrum. 100 vierkant meter op de tweede verdieping. Het pand is eigendom van onze accountant, wat de zaken uiteraard vergemakkelijkt. Omdat de Franse huurwetgeving de huurder zeer goed beschermd (zo mogen bijvoorbeeld niet betalende huurders in de wintermaanden niet op straat gezet worden) zijn verhuurders streng in het selecteren van hun huurders. Niet zelden moeten bankafschriften, loonstroken arbeidscontracten (een contract voor onbepaalde tijd is vaak een vereiste) en andere paperassen overlegd worden voordat er een huurcontract getekend kan worden. Voor Claire en mij was dat lastig omdat ik bezig ben met het opzetten van een eigen bedrijf en Claire destijds nog opzoek was naar een baan in Frankrijk. Omdat onze accountant op de hoogte was van onze situatie waren als deze bewijsstukken niet nodig. Het zal ook geholpen hebben dat hij voornemens is het pand te verkopen.

Het appartement zelf ziet er heel goed uit. Het pand waarin het zich bevindt is een bestaand gebouw van een zekere leeftijd. Het is circa tweeënhalf jaar geleden helemaal uitgebrand. Alleen de gevels en het trappenhuis stonden nog overeind. De hele binnenkant is volledig vernieuwd. Het appartement heeft dus de charme van een oud gebouw, en het comfort van nieuwbouw. Toen wij de woning begin mei voor het eerste bezochten werd er nog druk gewerkt. De planning was dat het begin juli klaar zou zijn. Dat paste perfect in onze plannen.

Toen wij half juni weer in Luçon waren reden we langs onze toekomstige woning. Tot mijn grote schrik zag ik dat er geen luiken waren gemonteerd. Er zaten ook geen haken aan de gevel waar de luiken misschien nog ingehangen moesten worden. Nee, de buitengevel was maagdelijk afgewerkt. Claire merkte op dat het haar opviel dat er ook bij andere panden in het centrum luiken ontbraken. Het was haar nog nooit eerder opgevallen, maar nu ging ze er toch op letten. Daar ging mijn Franse droom van een huis met luiken. Ook de familie van Claire was verontwaardigd. “Dan zitten er aan de binnenkant vast rolluiken”, zie de oma van Claire overtuigd. Ik was er niet zo zeker van en dan nog; rolluiken zijn heel praktisch, maar passen niet in mijn romantische beeld van Frankrijk.

Aan het eind van de week hadden we nog een afspraak met de eigenaar om de woning nog een keer te bezichtigen, maten te nemen en een huurcontract te bespreken. Het appartement was inmiddels keurig afgewerkt. Alleen de vloer in de gang moest nog en verder was er nog geen elektra en telefoon. Dat wordt ergens in de komende weken aangesloten. En…, zo zei de eigenaar, volgende week zouden de luiken worden geïnstalleerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Over het onstaan van de de naam "brouwerij Smeele"

Het systeem verslaan

Waarom Frankrijk?!